In de krant wordt vandaag uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwste trends in damesmode:
De hoeden worden iets kleiner en iets minder gegarneerd; gekrulde veeren, aigretten [hoofddeksels van veren], metaalversieringen en valsche edelsteenen zullen veel voorkomen. De nieuwste garneering bestaat uit kleine struisveeren, die naast elkander gelegd, veel op rupsen lijken. Voor japonnen worden voornamelijk effen wollen stoffen gedragen, die natuurlijk veel garneering noodig hebben. Linten, borduurwerk met paarlen, lovertjes en alles wat maar glinstert, worden op tusschenzetsels van zijden mousseline aangebracht, of bij zeer rijke costumes op tusschenzetsels van goudstof. Over zijden stoffen wordt geborduurde tulle gedragen, en tusschen de kanten voegt men veelkleurige taf. Over het algemeen worden allerlei stoffen, garneersels en sieraden door elkander gedragen, waarbij de modisten natuurlijk haar kunst moeten toonen, door een harmonieus geheel te leveren.
Een bevallige vrouw moet in 1896 in ieder geval beschikken over een slanke taille. Daarom dragen veel dames een korset waarmee ze hun middel door inrijgen of insnoeren smaller maken. Sommigen gaan hierin vrij ver. De Franse zangeres en actrice Polaire (artiestennaam van Émilie Marie Bouchaud) staat bijvoorbeeld bekend om haar wespentaille van maar liefst 14 (!) centimeter. (Hierbij moet aangetekend worden dat in de praktijk de meeste vrouwen comfort verkozen boven een pijnlijk schoonheidsideaal en hun korsetten niet extreem strak aantrokken.) Maar hoelang blijft het korset nog populair? De krant heeft namelijk vernomen dat in Engeland steeds meer vrouwen hun korset aan de wilgen hangen. Uit een analyse van een kleermaker uit Londen blijkt dat de gemiddelde omvang van damestailles hierdoor toeneemt:
Zelfs dames die min of meer geneigd zijn tot zwaarlijvigheid, rijgen zich niet meer in. De vakman verhaalt, hoe er onlangs bij hem een dame zich de maat liet nemen voor een ochtendjapon; toen de japon gepast werd, bleek, dat de dame in die weinige dagen twee Engelsche duimen dikker van middel was geworden, zoodat men de japon moest verwijden.
Medici zijn ongetwijfeld blij met deze ontwikkeling: zij beweren al jaren dat het dragen van een korset ervoor kan zorgen dat organen in de verdrukking komen. Volgens de krant is de mogelijke teloorgang van het korset echter niet aan deze waarschuwingen te danken. Nee, het heeft allemaal te maken met het feit dat meer vrouwen zijn gaan fietsen – een activiteit die knap lastig is met een korset: “Wat de doctoren met al hun klachten over het nadeel van nauwe corsetten niet hebben kunnen gedaan krijgen, schijnt het alvermogende rijwiel alweer te zullen bewerken.”