Terug naar… 11 oktober 1896

In de krant een bericht over de visie van De Heraut – een gereformeerd blad – op recent verschenen cijfers over het verband tussen religie en criminaliteit. De Heraut is er niet op tegen om dit soort onderzoek te doen, mits men niet te snel conclusies trekt:

Uit zedelijk oogpunt acht De Heraut dit gewettigd. Er schuilt, zegt het blad, zeker belang in, te weten, uit den kring van welke kerkgenootschappen meer of minder aangeklaagden voortkomen. Niet alsof men uit deze cijfers, zonder meer, de gevolgtrekking kan maken, dat het kerkgenootschap met het laagste cijfer het beste is. Ook allerlei andere zedelijke en maatschappelijke factoren hierbij in rekening komen.

Omdat Noord-Brabant en Limburg zeer ongunstig uitkomen, mag men nog niet zeggen dat de Roomsche kerk ten deze zoo ongunstig werkt. Immers de sociale conditiën zijn in deze grensprovinciën niet even gunstig als b. v. in Zeeland en Holland.

Toch sympathiek van de gereformeerden dat ze op basis van deze cijfers niet willen beweren dat het katholicisme tot criminaliteit leidt! De Heraut heeft echter een belangrijk punt van kritiek. In het onderzoek is namelijk onderscheid gemaakt tussen protestanten, katholieken en joden. Het blad vindt het onverstandig dat de hervormden, gereformeerden en lutheranen – drie totaal verschillende geloofsrichtingen – op één protestantse hoop gegooid zijn. Daarbij komt dat in het bevolkingsregister zelfs “de Socialisten, de Anarchisten, de Materialisten, de Pantheïsten, de Modernen, de Groningers [doopgezinden], de Ethischen” tot de protestanten gerekend worden. Kortom, het criminaliteitscijfer onder protestanten is volstrekt betekenisloos. Daarom stelt De Heraut het volgende voor:

Geheel die gemengde rubriek van “Protestanten” behoort daarom uit al zulke statistiek te verdwijnen. En daarentegen behoort voortaan afzonderlijk te worden opgegeven het aantal aangeklaagden en veroordeelden voor de Hervormden, de Roomschen, de Lutherschen, de Gereformeerden en de Joden. Ook de Gereformeerde kerken hebben daar recht op.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF